سمیرا شاهیان | شهرآرانیوز - موتورسواری با «تریل» برایش اوج هیجان و علاقه بوده است. بخشهایی از زندگی اش را که میبینید «مجیدسوزوکی» اخراجیها برایتان تداعی میشود. نه اینکه خود مجید سوزوکی باشد، اما شیطنت دارد، اهل شوخی و بگو بخند با رفقایش است. تماشای موتورش (که اکنون نزد، دوست صمیمی اش سید امین خادم نگهداری میشود) روی صحنه نمایش حضور صاحبش را در این جمع برایمان محسوس میکند.
مستند «تک چرخ تا پل ژاپنی» درباره شهید جواد کوهساری، بسیجی مشهدی است که علاقه زیادی به موتورسواری با «تریل» داشته است.
او به پدرومادرش احترام میگذارد و به امربه معروف پایبند است. او پس از شکل گیری «داعش» به مبارزه با این گروه تروریستی علاقه مند میشود. شهید کوهساری پس از تلاش زیاد به عراق میرود و سرانجام هنگام تفحص پیکر هم رزمش در منطقه «صقلاویه» نزدیک پُل «ژاپنی»، واقع در شمال غربی شهر فلوجه (که توسط داعش تخریب شد) به تاریخ ۲۶ تیر ۱۳۹۴ به شهادت میرسد (روحش شاد).
بیست و ششم تیر ۱۴۰۰ به مناسبت گرامیداشت ششمین سالگرد شهادت شهید جواد کوهساری مستند «تک چرخ تا پل ژاپنی» در پردیس سینمایی هویزه مشهد نمایش داده شد. این نخستین نمایش عمومی ساخته مسعود حیدری در حضور وحید جلیلی، مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و خانواده شهید و جمعی از علاقهمندان بود که قرار است پس از ترجمه، اکرانهای خارج از ایران هم داشته باشد.
مجتبی نجفی، سید امین خادم، هادی نعیمی، حسین آگاه، روح ا... فضائلی، مهدی رنجبران از دوستان و منیره سدیدی، علی مدد و مهدی کوهساری، مادر و پدر و برادر شهید هستند که در مستند ۶۰ دقیقهای حیدری، بخشهایی از زندگی این شهید مدافع حرم را روایت میکنند.
پس از نمایش مستند، مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی آیات ۱۶۹ و ۱۷۰ سوره آل عمران را قرائت کرد و گفت: شهید عزیز مصداق بارز این آیههای قرآن کریم است. خداوند در این آیات اولین صفتی که برای شهدا بیان میکند شادی است و میگوید آنها شاد هستند. نه تنها خودشان، بلکه کسانى که به دنبال ایشان هستند، ولى هنوز به آ نها نپیوسته اند نیز خوشحال هستند. سپس دو پیام برای جامعه دارد؛ غم نخورید و نترسید.
وحید جلیلی بیان کرد: خوف و حُزن در جامعهای که پیرو شهدا باشد راه ندارد. در این مستند هم دیدید پیام شهید گران قدر، جواد کوهساری در دوره زندگی اش همین است. او جوان سرزنده و مسرور و به همان سان شجاع و جسور بود و خوف و حزن در او راه نداشت و با سلوک شهدا زندگی کرد.
به گفته مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی همه کسانی که کار فرهنگی، پرورشی و تربیتی میکنند باید چنین گزارههای راهبردی در اختیارشان قرار گیرد، زیرا کار هیچ فرهنگی بالاتر از اینکه غم و ترس را از مخاطبان و اطرافیانمان دور کنیم، نیست. جامعهای که غم و ترس در آن نباشد، رو به پیشرفت است و در آن، امید اوج میگیرد. جلیلی گفت: باید در حد توان تلاش کنیم تا شهدا، گواهان حیات طیبه را ابتدا خودمان به یاد بیاوریم و شاکرشان باشیم و بعد آنها را به یاد جامعه مان بیاوریم تا فرهنگمان ارتقا پیدا کند و به نشاط مؤمنانه نزدیکتر شود.
او افزود: خداوند توفیق دهد قدر الگوهایی که هم عصر ما بوده اند را بدانیم. این شهیدان در همین کوچه و خیابانها که ما زندگی میکنیم، زندگی میکرده اند، اما با اخلاصی که از خود نشان دادند و با بصیرتی که به هدف حیات پیدا کردند به این قدرت رسیدند روشنگر راه ما باشند. همچنین باید قدردان خانوادههایی باشیم که چنین گلهایی را در دامن خود پرورش دادند و تقدیم جامعه کردند. شهید بهشتی میگوید شهدا از دست نمیروند به دست میآیند و با شهادت، حیات جدیدشان آغاز و آرمان و پیام آنها زندهتر میشود.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی اظهار امیدواری کرد اهالی رسانه و فرهنگ مشهد نگذارند که یاد شهدا از حافظه تاریخی جامعه و منطقه و جهان پاک شود، زیرا شهیدان مدافع حرم، شهدای بین المللی اسلامی هستند. او خاطرنشان کرد: این مستند بدون شک در کشورهای سوریه، عراق و لبنان نیز مخاطبانی دارد و کسانی که این اثر نمایشی و دیگر آثار مشابه را میبینندبه فراخور، بهره میگیرند.
ساخت مستند «تک چرخ تا پل ژاپنی» حدود دو سال زمان برده است و جرقه اولیه آن در حاشیه جشنواره عمار ۱۳۹۵ به ذهن محمد مهدی احمدیان پژوهشگر مستند زده میشود. کارگردان این اثر نمایشی در گفتگو با شهرآرا گفت: در حاشیه افتتاحیه جشنواره عمار، مادر شهید کوهساری به احمدیان که از سوی او ترغیب به ساخت مستند شدیم، گفته بود کاش یک مستند از جواد کار شود.
مسعود حیدری، شاه بیت مستند را دوری از کلیشه و تعارفهای همیشگی دانست و اینکه ماحصل آثاری که شهید را عاری از خطا میداند، تفکر اشتباهی میشود که شهادت را دست نیافتی میبیند در حالی که ما از شهدای مدافع حرم، نشاط و شوخ طبعی دیده ایم و میخواستیم معنویت را در کنار اینها نشان بدهیم.
او با بیان اینکه پس از نمایش بخش کوتاهی از مستند در جشنواره فیلم عمار، رونمایی و نخستین اکران عمومی در همین جلسه بود، افزود: شهید کوهساری فقط یک هفته در عراق بوده که به شهادت میرسد. بر اساس پژوهش انجام شده، در همین مدت کم، فرماندهان عراقی و رزمندگان با او ارتباط صمیمانهای پیدا میکنند و ما تمایل داشتیم ماجرای شهید حسام که پیکرش را شهید کوهساری تفحص میکند را در عراق بسازیم که متأسفانه به علت فراگیری کرونا ممکن نشد. فیلم برداری در عراق اگر ممکن میشد مستند نیز جذابتر میشد.
نویسنده و کارگردان «تک چرخ تا پل ژاپنی» خاطرنشان کرد: میتوانستیم مستند را در، بخش مربوط به حرم امام حسین (ع) که پیکر شهید تشییع میشود، به پایان ببریم، اما میخواستیم مخاطب بداند سکه زندگی شهید دو رو دارد؛ فقط شیطنت هایش را نبیند، بلکه همان روز دعوا به یک دست فروش هم کمک میکند. به گفته او، به زودی مستند، ترجمه و در کشورهای سوریه و عراق و لبنان پخش خواهد شد. «من بازیگر نیستم» اثر دیگر مسعود حیدری درباره یک بازیگر اسپانیایی است که روز اربعین در کربلا متحول میشود و به این نتیجه میرسد دنیا را باید برای آمدن منجی فراهم کرد. فیلم برداری این کار در عراق و اسپانیا انجام شده است.
مستند «تکچرخ تا پل ژاپنی» با حمایت مالی دفتر راه زیرمجموعه دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی ساخته شده است.
علی مدد کوهساری پدر شهید نیز در این مراسم گفت: عین واقعیت را تولید کرده اند؛ درباره جواد من نه، بلکه لازم است درباره همه شهدا ازجمله محمد جاویدی، محمد اسدی و مصطفی عارفی که از نزدیک آنها را میشناختم چنین مستندهایی ساخته شود.